Bästa skidorten i Sverige?

Bästa skidorten i Sverige? Ja vilken är det? Självklart beror det helt på vilken upplevelse du vill ha. Idag finns det många skidorter som byggt så mycket att det känns som att åka till en stor stad men i fjällmiljö. Är det de du söker så finns det ett x-antal att välja mellan och vill du istället söka mer äventyr och lugnare med ostörd miljö så finns det andra alternativ.

Sedan beror det också på vad du vill göra i fjällen. Vill du åka utför eller på längden? Vill du åka skoter? Allt beror som sagt på vad det är du är ute efter. Därför har vi här radat upp svenska skidorter och skrivit lite vad de olika erbjuder. Guiden utökas löpande.

Här är en genomgång av några av Sveriges bästa skidorter för 2023, baserat på olika kriterier och unika egenskaper som gör varje ort speciell:

Åre:

Åre är Sveriges största fjällsport- och alpinsportort och erbjuder en mångfald av skidområden och skidåkning. Med många pister och liftar har Åre något för alla, från nybörjare till erfarna åkare. Den högsta nedfarten är 1 274 meter med en fallhöjd på 890 meter. Åre är känd för sitt breda utbud av aktiviteter och ett livligt kvällsliv. Dock kan det vara mycket folk och höga priser under högsäsong.

Sälen:

Sälen, beläget nära gränsen till Norge, är ett populärt val för familjer. Ofta för att vägen blir kortare från några av Sveriges största order. Dom har många nedfarter och liftar fördelade på områden som Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Sälen är känt för sitt nöjes- och restaurangutbud, inklusive utomhusafterski.

Funäsfjällen:

Funäsfjällen, som erbjuder en unik kombination av alpin och längdskidåkning, är perfekt för dem som uppskattar både. Även dom har många pister och liftar som erbjuder stor variation för alla typer av skidåkare. Funäsfjällen är också känt för sin vackra natur och charmiga atmosfär.

Hemavan-Tärnaby:

Beläget långt upp i Lappland, erbjuder Hemavan-Tärnaby en varierad åkning med en kombination av lättare nedfarter i Hemavan och svårare i Tärnaby. Med många pister och liftar är det en idealisk destination för dem som söker en autentisk fjällupplevelse med många valmöjligheter.

Riksgränsen:

Riksgränsen, belägen nära den arktiska polcirkeln, är känd för sin långa skidsäsong som ofta sträcker sig till juni. Det en kanske framförallt populär för erfarna skidåkare och äventyrliga själar. Riksgränsen erbjuder unika upplevelser som skidåkning under midnattssolen och möjligheten att uppleva norrsken.

Lofsdalen:

För de som söker lugn och ro, är Lofsdalen det perfekta valet. Här erbjuds det en mer avslappnad miljö med otrolig utsikt. Lofsdalen är känt för sin vackra natur och många aktiviteter.

Branäs:

Branäs, beläget i norra Värmland, är särskilt populärt bland barnfamiljer. Det är känt för sina familjevänliga aktiviteter och lättillgängliga läge. Till Bränäs kommer du snabbt om du bor i någon av Sveriges större order som Göteborg, Uppsala och Stockholm till exempel.

Dessa skidorter representerar en del av det bästa Sverige har att erbjuda när det gäller skidåkning. Varje ort har sin egen unika charm och erbjuder olika upplevelser beroende på vad du söker i en skidsemester. Vill du ha en mer komplett guide kan du titta under: Sveriges skidorter.


18 Dec 2023